top of page

Interview met Rita Thijs
Lijsttrekker Actief2460

Wie is Rita?

Stel jezelf eens voor.

Als jongste uit een gezin van vier, woonde ik vanaf mijn 9 jaar op de Geelsebaan in Kasterlee (Hotel Kempenrust). Later verhuisde ik naar de Kempenstraat en nu woon ik in Rielen.

Ik ging naar school in "De Waaier", het SMIK, het Sint-Dimpna Lyceum (wet. B) en na mijn humaniora studeerde ik elektronica (als enige meisje tussen de jongens). Het was dan ook daar dat ik mijn oog liet vallen op de langste van de studenten. Onze Jan dus. Jan en ik hebben 2 kinderen Janne (28) en Jelle (26).

​

Men kent mij misschien van de tienkamp die we vroeger organiseerden in de Kastelse bossen. Daar deed ik de puntenverwerking met de eerste personal computers in de jaren 80. Mijn twee sportieve broers koersten bij de Nieuwe Hoop Tielen. Verder zat ik ook in de ouderraad bij de Waaier en later bij het Smik.

Ik ben ook redder en gaf zelf nog zwemlessen (dat zit in de familie he).


Ik werkte meer dan 20 jaar bij 3 IT bedrijven in Brussel in internationale management functies. Daar had ik het geluk om continu bij te leren. Zo behaalde ik een Executive MBA bij IMD in Fontainebleau (Frankrijk) en Lausanne (Zwitserland). 

Rita voor burgemeester? Op welke ervaring kan je steunen?

Na mijn opleiding elektronica ben ik gestart als computertechnicus bij Digital. Na 4 jaar Digital en 4 jaar Ungermann-Bass ging ik naar Cisco. Op mijn 29e werd ik Europees directeur bij Cisco Systems gedurende 13 jaar. Daar deed ik ervaring op in support, sales, marketing en business development. Na meer dan 20 jaar in de IT sector ruilde ik de buitenlandse reizen in voor een meer lokale focus. In 2007 startte ik mijn eigen zaak en vanaf 2013 werkte ik onder andere als crisismanager voor een KMO gedurende 4 jaar. Mijn passie voor techniek en wetenschap bracht me in 2018 bij KU Leuven, waar ik nog steeds fulltime werk. Ik ondersteun er ondernemende studenten, ben opleidingshoofd van TechInVenT en zit in de raad van bestuur van de Technovationhub in Leuven. Sinds 2014 ben ik gemeenteraadslid in Kasterlee, en in 2018 stapte ik in de politieraad regio Turnhout. Sinds enkele jaren ben ik ook actief in Kordia (vroeger RIT genoemd). Dat is het samenwerkingsverband tussen Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Vosselaar, Lille en Kasterlee.

image.png
DSC02399 (2024-03-14T00_44_03_edited.jpg
image.png

Waarom een nieuwe partij Actief2460?

Lokale politici worden vaak afgerekend op kwesties die spelen op federaal en Vlaams niveau. Dit stimuleert mensen niet om de stap te zetten naar de lokale politiek. In Kasterlee zijn wij voorlopig de enige partij die onafhankelijk is. Wij geloven dat lokale beslissingen antwoorden bieden op lokale behoeften. In Actief2460 verwelkomen we mensen van verschillende politieke kleuren. We zijn ervan overtuigd dat dit een verrijking is. Het overwegen en afwegen van verschillende invalshoeken kan de besluitvorming alleen maar ten goede komen. We blijven weg van extreme standpunten, zowel links als rechts, en vertrouwen op gezond verstand.

image.png

Wat is jullie ambitie?

Met Actief2460 hebben we een sterke ploeg. Met tien jaar ervaring als raadslid wil ik samen met ons team echt een verschil maken voor de bevolking door deel uit te maken van het college van burgemeester en schepenen. Actief2460 heeft vier kandidaten met ervaring als raadslid om de nieuwe ploeg te ondersteunen. Als de kiezer ons het vertrouwen geeft, kan die op ons rekenen.

IMG_1299.HEIC

Rita, je gooit wel eens een stok in het hoenderhok. Rebel Rita?

Toen ik mijn eerste stappen in de politiek zette, vond ik het zo vreemd dat buiten het college en enkele zeldzame actieve oppositieleden in de gemeenteraad weinig debat plaatsvond. Ik hou van een open debat. Ik ben geen jaknikker en ga dan ook niet blindelings mee in bepaalde standpunten of visies. En dat geeft soms vuurwerk, maar dat wordt ook wel naar waarde geschat. Fragmenten uit de gemeenteraad kan je hier bekijken.

​

image.png

Welke accenten zou jij leggen als burgemeester?

Algemeen genomen leven we in een gemeente waar het relatief goed gaat.

​

De accenten die we willen leggen in het beleid vind je terug in ons programma en standpunten.

Er zijn echter ook aandachtspunten die niet altijd zichtbaar zijn voor onze inwoners maar wel belangrijk zijn voor een optimale werking van onze gemeente.

​

We hebben nood aan een langetermijn-planning wat betreft de investeringen. Buiten de grote projecten (OC en markt Kasterlee, Masterplan Tielen, renovatie OC Lichtaart) is er geen langetermijnvisie. Met het grote patrimonium dat we hebben, gaat dit vroeg of laat voor verrassingen zorgen. Het blussen van brandjes moet je soms wel doen maar mag geen lange termijn aanpak zijn. Dringende renovaties of vervangingen bv. De Brug aan Bobbejaanland, uitbreidingen bv. sporthal Kasterlee en noodoplossingen bv. BKO Tielen zijn daar voorbeelden van. Brandjes blussen kost geld dat efficiënter kan besteed worden met een planmatige aanpak. 

​

Uitbestedingen mogen niet gebeuren met ontzorging als hoofdreden. Minder zorgen voor de gemeente betekent vaak ook een hoger prijskaartje. Een hoger prijskaartje kan verdedigbaar zijn als er specifieke expertise mee gemoeid is die er in huis niet is. Ook een betere dienstverlening kan een reden zijn.
Maar ontzorging mag niet de hoofddrijfveer zijn om diensten uit te besteden.  

​​

​

Zorgzaam omgaan met onze gelden is er eentje die wel eens verloren gaat als geld uitgeven routine wordt. Zorgzaam geld uitgeven betekent meestal meer werk om de verschillende opties tegenover elkaar af te wegen. Als bestuur moet je alert blijven en steeds kijken of er genoeg alternatieven overwogen zijn. Dat betekent uiteraard dat je als schepen en burgemeester voldoende tijd moet vrijmaken om de dossiers kritisch te bekijken. 

​

Evenwichtig kostenplaatje voor investeringen en in functie van inwoners. De heraanleg van de Bloemenwijk in Lichtaart is een voorbeeld van een project om lessen uit te trekken.

Er werden miljoenen geïnvesteerd voor de heraanleg van deze wijk. Het project is nog niet helemaal afgerond. Het is niet alleen een duur project maar de feedback van de bewoners is redelijk verdeeld over het resultaat. Dat is uiteraard niet fijn. Als je dit soort van investeringen op termijn zou doortrekken naar alle straten in onze gemeente dan weten we dat dit onbetaalbaar is om onze wegen in orde te houden. Het beschikbaar investeringsbudget optimaal inzetten is dus de boodschap. Ook hier is een langetermijn-planning nodig voor de heraanleg of herstel van onze wegen, bruggen, voet- en fietspaden. 

​

​

Contracten afsluiten die onze belangen verdedigen. Zelf heb ik wel wat ervaring in mijn loopbaan met het afsluiten van contracten. Er is nog veel ruimte om onze contracten inhoudelijk sterker te maken. Een contract wordt terug vastgenomen als er problemen opduiken en dan moet je kunnen terugvallen op sterke clausules. Clausules die aangeven bijvoorbeeld hoe men terug uit een overeenkomst stapt zijn heel belangrijk.

In de gemeenteraad van april 2024 heb ik proberen duidelijk te maken dat de overeenkomst met Lille voor het zwemmen geen verstandig contract is. Pas op, we zijn voor een overeenkomst met Lille voor het schoolzwemmen maar we zijn 100% tegen een inhoudelijk slecht contract. Dit is geen voorbeeld van zorgzaam omgaan met onze gelden.

 

Bekijk hier de tussenkomst van Rita tijdens de gemeenteraad.

​​

Bekijk hier het videofragment op YouTube (korte versie)

​

Bekijk hier het videofragment op YouTube (lange versie)

​

​

Ruimtelijke ordening is steeds een zeer gevoelige materie omdat er soms heel wat geld mee gemoeid is. Mensen wijzen op voorschriften en beperkingen opleggen wordt niet altijd in dank afgenomen. Een rechte lijn trekken is echter wel belangrijk. Wat we ten allen tijden wil vermijden is dat dossiers worden beoordeeld in functie van de belangen van een projectontwikkelaar en niet in functie van de leefbaarheid en omgeving. 

Wij willen het landelijk karakter van onze gemeente behouden en ook zorg dragen voor het groen in de dorpskernen.

​

​

Werking gemeentelijke diensten.

Alles wat we realiseren in een gemeente wordt uitgevoerd door de gemeentelijke diensten. Zonder hen staan we nergens. Inzetten op een goede samenwerking tussen het bestuur en de diensten is essentieel. Er is soms een spanningsveld tussen wat de politiek wil en beslist en wat de diensten al dan niet aankunnen binnen de gestelde termijnen. De werking van de gemeentelijke diensten staat onder druk door het tekort aan personeel op de arbeidsmarkt. Het realiseren van bepaalde projecten komt hierdoor soms in het gedrang. Ook dit is een element dat moet meegenomen worden bij het vastleggen van de doelstellingen.

​

​

Lees ons programma en standpunten om een beter beeld te krijgen wat je van Actief2460 kan verwachten.

​

Wie is Rita?

Bekijk enkele videofragmenten uit de gemeenteraad.

Cash automaat in Tielen

​

Dankzij een tussenkomst op de gemeentraad van Bart Sas (Groen) en steun van onze lijsttrekker Rita Thijs werd het slapende dossier van de cashautomaat in Tielen terug leven in geroepen. De automaat zal in september 2024 geplaatst worden.

​

​

Bekijk hier het videofragment op YouTube

Prijzen containerpark

​

Bekijk hier het videofragment op YouTube

Contract zwembad Lille

​

Bekijk hier het videofragment op YouTube

s-cash.png
bottom of page