Programma
Onze programmapunten kan je terugvinden onder de zes bovenstaande hoofdthema's.
Deze punten zijn nauw verbonden en hebben een impact op elkaar. Een programma is nooit af en is dus dynamisch. Een goed bestuur moet bijsturen wanneer er veranderende omstandigheden zijn en ruimte laten voor inspraak van de inwoners. Naast onze programmapunten kan je ook onze standpunten raadplegen die de besluitvorming en onze toekomstige keuzes zal beïnvloeden. Wij verwachten nog een aantal memoranda en zullen deze zeker meenemen.
Heeft u feedback? Wij luisteren graag en staan steeds open voor een constructieve dialoog. Ga naar contactpagina.
Iedereen telt mee
De dienstverlening aan onze inwoners moet toegankelijk zijn voor iedereen. Dit betekent dat we naast digitale diensten ook alle diensten aan het loket aanbieden. We breiden de digitale diensten verder uit en optimaliseren de interne werking door het inzetten van nieuwe technologieën.
​
Alle openbare gebouwen en diensten moeten makkelijk toegankelijk zijn voor andersvaliden. We evalueren de huidige stand van zaken en verbeteren waar mogelijk.
​
Levenslang leren
De wereld verandert snel en "leren" beperkt zich niet tot de jeugdjaren. Wij vinden het belangrijk om daar ook aandacht voor te hebben en onze inwoners te stimuleren om mee te zijn.
​
De gemeente voorziet nu al, soms via externen, digitale opleidingen voor onze burgers. Deze manier van werken wil Actief2460 zeker verder ondersteunen.
​
Inwoners wegwijs maken en informeren over diverse relevante onderwerpen zullen we vastpakken samen met de adviesraden en klankbordgroepen.
​
​
Openingsuren en online consultaties
Actief2460 wil de openingsuren van de loketten in het gemeentehuis beter afstemmen op de noden van de burgers. Zo willen we voor eenvoudige routinezaken het afsprakensysteem waar mogelijk herbekijken.
We willen ook de mogelijkheden tot een digitale of telefonische consultatie bekijken.
Klantvriendelijke reservaties
Sommige procedures kunnen eenvoudiger en klantvriendelijker (o.a. boeken van activiteiten, reservaties van gemeentelijke infrastructuur, …). Actief2460 wil deze procedures/systemen herbekijken om de werklast van het gemeentepersoneel te verminderen en het gewoon makkelijker maken om te reserveren.
Ombudsdienst en permanente evaluatie
Actief2460 pleit verder voor een gemeentelijke ombudsman/vrouw/dienst die tevens werkt aan de optimalisatie van de dienstverlening.
Door het centraliseren van de feedback gaan we een beter zicht krijgen op de werking en de tevredenheid met onze dienstverlening.
​
Momenteel gebeurt er op vaste momenten een enquête bij de bezoekers. Graag werken we een systeem uit die een permanente evaluatie mogelijk maakt. We houden de vinger aan de pols.
Informatie en communicatie naar onze bevolking
We geven meer feedback over gemeentelijke beslissingen en relevante informatie in het gemeentelijk informatieblad, en ook in de Kempenaar.
De nu al gebruikte sociale media gaan we verder inzetten om ook langs die weg de inwoners duidelijk te informeren.
Een weekblad zoals de vroegere Postiljon wordt gemist in Kasterlee. De haalbaarheid om dit als gemeente zelf in handen te nemen is klein maar we willen dit toch bekijken. Misschien niet elke week maar met een lagere frequentie. Actief2460 zal bekijken wat mogelijk is met een minimum aan kosten.
We informeren inwoners over niet gemeentelijke materie zoals informatie geven over energetische renovaties, premies...
​
Een hechte gemeenschap
Kasterlee is uniek en heeft nog echt een landelijke gemeenschap. Mensen kennen elkaar en zijn verbonden door het verenigingsleven, werk, school, het gezinsleven en de buurt. Elke groep verdient aandacht vanuit het bestuur. We hebben al enkele memoranda ontvangen, waarvoor dank.
​
Actief2460 staat voor een evenwichtige verdeling van de middelen ter ondersteuning van de verschillende doelgroepen. Het belastinggeld wordt betaald door alle burgers en wordt ingezet voor een brede groep van de bevolking.
​​
We promoten het gebruik en het bekend maken van de EDC card.
(EDC: European Disability Card) Dit is de Europese Kaart voor personen met een handicap.
We zetten in op inclusiviteit. We verbeteren de toegankelijkheid van gebouwen, voetpaden... voor andersvaliden. We sensibiliseren door gerichte subsidies ter bevordering van een inclusieve samenleving. We sensibiliseren via de scholen dat racisme, pestgedrag en andere vormen van discriminatie niet thuishoren in onze maatschappij. Via gerichte ondersteuning zorgen we dat kwetsbare gezinnen ook kunnen deelnemen aan de vele activiteiten in onze gemeente. We evalueren het gebruik van de UIT-PAS om deze ondersteuning te voorzien.
​
Actief2460 steunt het verenigingsleven, de jeugdwerking, buurtwerking, senioren, gezinnen, ondernemers...
​
Een hechte gemeenschap krijgt reeds op jeugdige leeftijd vorm. We zien een nauwe samenwerking tussen de scholen en verenigingen (sport, cultuur, muziek...) als een belangrijke stap. Als gemeente zullen we initiatieven verder ondersteunen en opstarten met alle scholen om onze kinderen vertrouwd te maken met bijvoorbeeld diverse culturele activiteiten en verenigingen. We verruimen de leefwereld van onze kinderen en geven ze alle kansen om zich te ontwikkelen.
​
​
Buurtwerking
We gaan voor verbinding tussen de mensen.
Vrijwilligerswerk, buurtwerking en wijkfeesten moedigen we aan.
We zorgen voor ingerichte pleintjes als ontmoetingsplaats voor onze inwoners.
Ook zetten wij het beleid van lokale speelpleintjes verder.
​
Zorgzame buurten
Een aantal buurten hebben reeds groepen opgezet (voorbeeld Whatsapp) om met elkaar snel in contact te komen.
Dit is zeer handig en versterkt de band tussen de mensen. Bovendien is het ook een middel om wat sociale controle te hebben in de wijk. Even een kort berichtje naar een hulpbehoevende bijvoorbeeld is belangrijk om vereenzaming tegen te gaan.
Ook bij mogelijke verdachte bewegingen in de straat, het navragen of de elektriciteit of het internet er overal uit ligt tot het afspreken om samen ergens naartoe te gaan of de geboorte van een kindje te melden, het is een handig middel dat mensen verbindt.
We willen dit faciliteren en aanmoedigen. Uiteraard voorzien we dan ook de nodige opleidingen of workshops om hiermee te leren werken.
Senioren en alleenstaanden
Senioren bestaan uit een hele diverse groep van mensen met uiteenlopende leeftijden, achtergronden, ervaringen en fysieke mogelijkheden.
​
Jonge senioren hebben vaak nog een belangrijke rol te vervullen in het gezinsleven. Vaak staan ze in voor de opvang van de kleinkinderen en zijn dus een belangrijke schakel in onze economie.
​
Sommigen zetten hun ervaring, kennis en talenten in via vrijwilligerswerk.
Het biedt de senioren de kans om actief te blijven, sociale interactie te hebben en dit geeft voldoening.
​
Actief2460 wil inzetten op het activeren van senioren om vereenzaming te vermijden en een goede mentale gezondheid te stimuleren.
​
Senioren die hulpbehoevend worden, informeren we over de beschikbare diensten en eventuele tussenkomsten. Dit doen we via de standaard communicatiekanalen maar verdelen ook een gedrukte versie van de seniorengids via dokters, apothekers, bibliotheek en thuisverpleging.
​​​
We zetten verder in op de seniorenconsulent.
​
We voorzien zoals in Tielen, ook beweegtoestellen voor senioren in Lichtaart en Kasterlee.
​
Sportverenigingen
​
We stimuleren onze inwoners om te sporten en te bewegen en zetten onze kampioenen in de bloemen.
Onze sportverenigingen hebben heel wat noden en wensen vooral wat infrastructuur betreft (gebouwen, sportvelden, materiaal...). We horen dat er een tekort is aan beschikbare uren in onze sportinfrastructuur.
​
Uiteraard is het niet mogelijk om aan alle verwachtingen op korte termijn te voldoen.
Het is belangrijk om een langetermijnvisie uit te werken en de investeringen in te plannen. Wij willen duidelijkheid bieden aan de sportverenigingen wat ze kunnen verwachten als ondersteuning van de gemeente. We zetten in op samenwerking tussen sportverenigingen om zo efficiënt mogelijk de beschikbare middelen te benutten.
​
Wij willen een sporthal bouwen in Lichtaart. De mogelijke locaties zullen onderzocht worden. De sportverenigingen zullen hierbij uiteraard betrokken worden. Op welke termijn dit haalbaar is, zal duidelijk worden als de kosten van de inhaalbeweging in infrastructuur gekend zijn.
​
Sportverenigingen kunnen blijven rekenen op ondersteuning van de gemeente. Dit aan de hand van duidelijke criteria. (aantal leden, tijd dat een club reeds bestaat, bruikbaarheid infrastructuur door andere clubs, bereidheid tot samenwerken met andere clubs…)
​
​
Verenigingen en evenementen
Kasterlee bruist van het verenigingsleven en dat vindt Actief2460 heel tof.
Kunst, muziek, dans, lied, toneel, ontspanning, sport, brouwen... allen dragen ze bij aan onze actieve gemeente.
​
Het verenigingsleven verbindt mensen en zorgt voor een hechte gemeenschap.
We dragen het verenigingsleven een warm hart toe. De gemeente heeft een belangrijke rol om dit mee te ondersteunen via financiële ondersteuning of het voorzien van materialen om uit te lenen.
Actief2460 zet de ondersteuning verder, analyseert de noden en staat voor een evenwichtige verdeling van de middelen.
​
Het ondersteunen van activiteiten kan ook door de uitleendienst van de gemeente uit te breiden. We vereenvoudigen de systemen om locaties van de gemeente te reserveren. Op die manier maken we het makkelijker om evenementen te organiseren.
​
We blijven de evenementen die Kasterlee in de kijker zetten steunen zoals bijvoorbeeld de pompoen activiteiten in het najaar.
​
We herbekijken de mogelijkheid om een lokale markt (tijdens de oogstmaanden) op te zetten. We kijken hiervoor in de eerste plaats naar lokale handelaars.
​
We versterken de uitstraling van ons dorp door initiatieven te stimuleren die de krachten bundelen tussen onze verenigingen, scholen, onze cultuur en erfgoed, ons landelijke karakter, het toerisme en de horeca. Wat Kasterlee te bieden heeft zetten we extra in de verf.
Gezinsleven, BOA
(Buitenschoolse opvang en activiteiten)
Er is een groot tekort aan plaatsen voor jonge kinderen wat voor werkende ouders niet makkelijk is en vaak extra druk meebrengt voor de grootouders.
We luisteren naar de opmerkingen van de BOA medewerkers en zoeken actief mee naar oplossingen om meer plaatsen ter beschikking te hebben in onze gemeente.
We verbeteren de samenwerking tussen de gemeente en BOA over praktische zaken zoals bv. flexibele openingsuren gemeentelijke lokalen bij slecht weer
​
De Vlaamse overheid streeft naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) voor álle kinderen en gezinnen. Dat wil zeggen dat alle lokale spelers (Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Jeugd en Sport …) zo goed mogelijk samenwerken. Het lokaal bestuur heeft de regie in handen en stippelt met de verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit. Het decreet heeft drie doelstellingen:
-
We geven kinderen speelmogelijkheden en ontplooiingskansen, maar ook keuzevrijheid en recht op rust.
-
We bieden ouders de mogelijkheid om werk, opleiding en gezin vlot te combineren.
-
We creëren een aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten dat toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. Het draagt op die manier bij tot een harmonieuze samenleving.
Uiteraard zal Actief2460 zich inzetten samen met de betrokkenen om deze doelstellingen te verwezenlijken.
Jeugdwerking
De kindergemeenteraad tot 12 jaar is een mooi en leerrijk initiatief. We ondersteunen dit verder en bekijken hoe we dit nog wat meer leven kunnen inblazen. Nog meer kinderen betrekken en ze ook laten beslissingen nemen over bepaalde initiatieven met een eigen budget. Dit kan opgezet worden in samenwerking met de scholen.
Wij gaan voor voldoende toegankelijke sport- en recreatiefaciliteiten voor jongeren. Plaatsen waar jongeren voldoende mogelijkheden hebben om actief en gezond te blijven. We denken dan ook hier aan investeren in een nieuwe sporthal in Lichtaart, in de bestaande sporthallen, voetbal- en sportvelden en speelpleintjes.
We willen de activiteiten van jeugdverenigingen, sportclubs en andere jongeren ondersteunen. Dit o.a. door de huidige ondersteuning verder te zetten en verbeterde faciliteiten voor jeugdverenigingen en sportclubs aan te bieden. Dit in het kader van de algemene renovaties van de gemeentelijke gebouwen. Verder onderhandelen we goede prijzen voor de dranken bij onze leveranciers.
We zorgen voor ruimtes en plaatsen waar jongeren ongestoord en veilig kunnen samenkomen. We voorzien afvalbakken zodat ze deze locaties netjes kunnen houden.
De systemen om reservaties te maken voor gemeentelijke infrastructuur willen we eenvoudiger maken. De uitleendienst breiden we uit met materiaal die frequent door verschillende verenigingen gebruikt kan worden zodat ze niet elk afzonderlijk hierin moeten investeren. We hebben bijvoorbeeld al input gekregen over walkie talkies, herbruikbare bekers… Dit zal in overleg met de jeugdraad en verenigingen verder uitgewerkt worden volgens de prioriteiten en gemeenschappelijk gebruik.
​
We gaan ook voor een actieve jeugdparticipatie en -betrokkenheid. Dit kan onder meer door de jeugdraad te versterken via nog op te richten klankbordgroepen en inspraak te geven in het beleid. Klankbordgroepen zullen samengesteld worden uit diverse jongeren die al dan niet lid zijn van een vereniging. We willen er zo voor zorgen dat individuele noden van jongeren ook aan bod komen.
We organiseren een extra “Jeugd ideeënbus” (online forum) op de website van gemeente.
​
We geven de verantwoordelijkheid aan de jeugdraad en klankbordgroepen om voorstellen uit te werken rond jeugdthema's binnen een kader. Dit kader zal bepaald worden door een aantal factoren zoals beschikbaar budget, personeelsinzet, duurzaamheid, veiligheid...
​
Ondanks de vele communicatiekanalen is er een noodzaak om duidelijke afspraken te maken hoe we best de jeugd (individueel en verenigd) kunnen bereiken. We kijken daarvoor naar een voorstel van de jeugd. Niemand weet beter dan hen wat het best werkt. We promoten vanuit de gemeente deze kanalen via de scholen en verenigingen om een zo groot mogelijke groep te bereiken. Deze kanalen zullen ook handig zijn voor ondersteuning in een brede zin van onze jeugd (zorg). De gemeente gebruikt deze kanalen om de jeugd te bereiken.​​​​
​
Betrokkenheid en inspraak verhogen
De interacties tussen inwoners en gemeentebestuur willen we verhogen.
De adviesraden zetten we verder en we versterken ze met klankbordgroepen voor bepaalde projecten.
​
Wij organiseren klankbordgroepen waarbij we zelf naar de burger stappen om samen ideeën uit te werken. We denken aan klankbordgroepen die we samenstellen met mensen uit verenigingen, buurten, raden... en die al dan niet een tijdelijk karakter kunnen hebben om rond een bepaald project te werken.
We betrekken daarbij ook onze ambtenaren en mensen uit de verschillende politieke partijen en uiteraard de adviesraden.
​
Uit het verleden blijkt dat infosessie die de gemeente organiseert vaak onvoldoende mensen aantrekt. Via pilootprojecten testen we welke interactie het best werkt.
​
De betrokkenheid van onze inwoners start vandaag meestal als er iets ingepland staat dat een directe impact heeft op hun eigen leefwereld. Het zou mooi zijn om deze betrokkenheid te stimuleren en te activeren ook voor andere zaken.
​
We willen meer inspraak en verantwoordelijkheid geven aan onze inwoners waarbij we een kader meegeven om voorstellen uit te werken. We betrekken mensen dus bij het begin van een idee zodat ze mee sturing en adviezen kunnen geven.
Zoals aangegeven kan dit gebeuren via adviesraden die eventueel uitgebreid worden met een klankbordgroep. Zo kan men werken rond mobiliteit, toerisme, horeca, cultuur, verenigingen, scholen... vaak zal het gunstig zijn om deze domeinen samen te brengen voor bepaalde initiatieven. We hebben als gemeente troeven die we nog meer kunnen uitspelen. We kunnen die troeven inzetten om onze gemeente nog sterker op de kaart te zetten bijvoorbeeld als toeristische trekpleister.
​
Dus geen feedback ronde organiseren op een moment dat er eigenlijk geen wijzigingen meer mogelijk zijn. Goede informatie en inzichten uit verschillende invalshoeken zijn belangrijk. We delen transparant de cijfers met zowel de exploitatie kosten als de investeringen met begrijpbare overzichten.
​​
We staan open voor suggesties van inwoners.
We installeren een laagdrempelige ideeënbus en we bieden deze ook digitaal aan (online forum). Deze kunnen per doelgroep georganiseerd worden zoals voor de jeugd, ondernemers...
​
We werken een systeem uit om te meten hoe groot het draagvlak is voor een bepaald idee. Uiteraard zal dit gepaard gaan met keuzes maken daar ook de middelen bij de gemeente niet onbeperkt zijn. Wij willen onze inwoners op die manier meer inkijk geven dat keuzes maken nu eenmaal hoort bij het beleid. Zoals we zelf iedere dag in ons eigen huishouden keuzes moeten maken.
​
Zoals aangehaald bij de dienstverlening pleit Actief2460 voor een gemeentelijke ombudsman/vrouw/dienst die ook werkt aan de optimalisatie van de dienstverlening.
Door het centraliseren van de feedback gaan we een beter zicht krijgen in de werking en de tevredenheid met onze dienstverlening.
​
Momenteel gebeurt er op vaste momenten een enquête bij de bezoekers. Graag werken we een systeem uit die een permanente evaluatie mogelijk maakt. We houden graag de vinger aan de pols.
Ondernemen
We richten een ondernemersloket op waar de ondernemers terecht kunnen met al hun vragen rond vergunningen en regelgeving.
We beantwoorden niet alleen de vragen maar geven ze een totaaloverzicht van alles wat een ondernemer met betrekking tot de gemeente dient te weten en in orde te brengen.
Vooral voor beginnende ondernemers zijn er nog heel wat zaken waar ze geen weet van hebben en is 1 centraal loket een echte meerwaarde.
​
Daardoor worden beginnende ondernemers sneller geholpen en kunnen ze administratieve verplichtingen sneller afhandelen en vertragingen vermijden.
​
Dit gaat dan over gemeentelijke materie. Uiteraard gaan we de taak van een boekhouder of sociaal secretariaat niet overnemen en dus niet in concurrentie gaan.
​
Het ondernemersloket maakt deel uit van een ondernemers hub die we opzetten om de communicatie met onze ondernemers te optimaliseren. Vanuit deze hub zullen de bestaande netwerkinitiatieven verder ondersteund worden en kunnen er nieuwe initiatieven groeien in samenspraak met de ondernemers. Opendeurdagen en overlegmomenten zijn voorbeelden die met ondersteuning van de ondernemers hub kunnen opgezet worden.
​​​
We werken een visie uit voor onze ondernemers per segment zoals toerisme, detailhandel, maak-industrie, landbouw ...
We overleggen met de Provincie de mogelijkheden voor extra bedrijventerreinen (KMO).
​
We stimuleren onze lokale handelaars om mee te doen met openbare aanbestedingen (opleidingen...).
​​​
Landbouw
Landbouwers maken een groot deel uit van de economische bedrijvigheid in onze gemeente. Bovendien zorgen ze voor het eten op ons bord en vermijden we dure en milieuonvriendelijke import uit andere landen.
Meer en meer staan de landbouwgronden onder druk door bestemmingswijzigingen en het opkopen van gronden door natuurverenigingen.
De landbouwer mag niet in de hoek geduwd worden en zijn gronden moeten landbouwgronden blijven. In onze gemeente en in onze regio zullen we er alles aan doen om onze landbouwsector te beschermen.
We ondersteunen nieuwe landbouwprojecten zoals Vertical farming, Agroforestry en andere moderne technieken.
We zetten het aanbod van de korte keten in de kijker via lokale activiteiten en toeristische events. Bv. Boerenmarkt
Toerisme en horeca
We ondersteunen toeristische activiteiten en events die leven in de brouwerij brengen en onze gemeente in de kijker zetten.
​
We werken samen met lokale ondernemers, zoals restaurants, cafés, winkels, accommodaties, lokale producenten (korte keten), verenigingen, cultuurorganisaties, wijndomeinen... en stemmen dit af op de behoeften en interesses van verschillende doelgroepen.
​
We herbekijken de mogelijkheid om terug een lokale markt (tijdens de oogstmaanden) op te zetten.
We ondersteunen onze horeca op maximale wijze, bv. door actief reclame te maken voor onze gemeente en ons aanbod. We onderhouden onze wandel- en fietspaden, paardenroutes, toeristische attracties en bezienswaardigheden. We zoeken en evalueren nieuwe toeristische aantrekkingspunten zoals bv. gravelroutes.
Duurzame Infrastructuur
Als gemeente moeten wij het goede voorbeeld geven inzake de renovatie van onze gebouwen.
De gemeente heeft talrijke gebouwen waar heel wat energetische en andere renovaties nodig zijn.
​
Een planning uitwerken voor de investeringen is de eerste stap.
We inventariseren wat er moet gebeuren voor de 64 gemeentelijke gebouwen en bepalen de prioriteiten. Dit gebeurt in functie van de te behalen meerwaarde voor de gemeente en de verenigingen die van de gebouwen gebruik maken.
​
Deze inhaalbeweging doen we gespreid in de tijd om het financieel evenwicht te behouden. Bij gemeentelijke aankopen kiezen we voor duurzame producten en technieken.
​
We plannen nieuwe investeringen in samenspraak met de gebruikers. Het masterplan Tielen is een nieuwe ontwikkeling die momenteel uitgewerkt wordt. We verwijzen hier naar onze standpunten voor meer info.
​
We optimaliseren oplaadpunten voor fietsen en auto’s en zien waar het nuttig is om in hernieuwbare energie te investeren.
We onderhouden onze grachten, bruggen, wegen, voetpaden, fietspaden... op regelmatige basis.
Masterplan Tielen
​
Goed dat er investeringen op de planning staan voor onze Tielenaars! We staan daar volledig achter.
We horen een aantal bezorgdheden. Meer overleg is duidelijk nodig om tot een ontwerp te komen waar de inwoners zich goed bij voelen.
​
Er is sprake van een wooncomplex naast het jeugdhuis. We delen de bezorgdheid van de inwoners. Dit willen wij als Actief2460 herbekijken.
Parkeergelegenheid is een ander punt dat we horen. Vooral senioren willen parkeren dicht bij het nieuwe OC. Ook de andere punten die werden doorgegeven tijdens de infomarkten verdienen aandacht. De seniorenraad vraagt om seniorenwoningen te voorzien. We weten dat het onmogelijk is om aan alle wensen te voldoen maar willen er wel het maximum uithalen.
Een studiebureau dient te vertrekken vanuit de noden van de mensen. Eerst luisteren, dan denken en doen.
De info van de stand van zaken vind je terug op de website van de gemeente:
Masterplan Tielen - studie - Gemeente Kasterlee
​
In het Masterplan Tielen gaan we voor een OC met lokalen voor breed gebruik dat door onze verenigingen en privépersonen kan gebruikt worden. Een voorbeeld is een geïsoleerd muzieklokaal.
​
Ruimtelijke ordening en onze prachtige natuur
We hebben in Kasterlee unieke bossen en natuur. Meer en meer groeit de dorpskern richting deze prachtige natuur. Fouten uit het verleden kunnen we niet terugdraaien maar we kunnen wel zorgen dat gebieden zoals de Kempische heuvelrug zoveel mogelijk gevrijwaard blijven.
Volgens het beleidsplan ruimte zijn er voldoende bouwgronden om de natuurlijke bevolkingsgroei in Lichtaart en Tielen op te vangen tot zeker 2050.
Het aansnijden van woonuitbreidingsgebieden kan niet meer. Dit werd opgelegd door de provincie en is terug te vinden in de nieuwe versie van het beleidsplan ruimte (23/4/2024). Dit is voor de natuur en het behoud van open ruimte een goede zaak. Er is nog wel een uitzondering mogelijk indien men ter compensatie bouwgronden laat herbestemmen. Dit zal echter financieel gecompenseerd moeten worden.
Wij streven ernaar om binnen de budgettaire mogelijkheden de binnen gebieden op de Kempische heuvelrug te vrijwaren voor verdere bebouwing. Indien dit niet kan zal de densiteit van bebouwing wat ons betreft niet hoger mogen zijn dan de omliggende bebouwing.
De ruimtelijke ordening moet in dienst van de leefbaarheid zijn en niet in functie van de belangen van de projectontwikkelaars.
We gaan voor een doordacht beleid met het oog op toekomstige ontwikkelingen qua klimaat en bijhorende ruimtelijke verplichtingen.
​
We behouden ook in het centrum groene elementen. Pleintjes zoals aan het oude PC in Kasterlee voorzien we van meer groen. We richten pleintjes in als gezellige ontmoetingsplaatsen in onze 3 dorpen.
Ruimtelijke ordening: Nieuwe woonvormen
​
Voor senioren, gezinnen en alleenstaanden kunnen alternatieve woonvormen zoals co-housing of gemeenschapsgerichte woongroepen een aantrekkelijke optie zijn.
Genieten van de voordelen van gezamenlijk wonen, zoals het delen van maaltijden, sociale activiteiten en huishoudelijke taken,terwijl ze toch de privacy van een eigen woning behouden.
Ook om de lasten van het dagelijkse leven te delen en een gevoel van gemeenschap en samenhorigheid te bevorderen.
Wij willen dus een beleid ontwikkelen dat alternatieve woonvormen zoals cohousing, gemeenschappelijke woongroepen en tiny house communities aanmoedigt en faciliteert.
Wij willen meer inzetten op de mogelijkheid tot wonen in eigen dorp voor onze jongeren. Startende jongeren die op eigen benen willen staan hebben vaak onvoldoende middelen om zich bij ons te huisvesten.
Daarom willen wij mogelijkheden bekijken om het wonen minder duur te maken voor starters. Dit door de nieuwe woonvormen te voorzien, de gemiddelde oppervlakte van 100m2 bij het bouwen van appartementen te herbekijken en in bepaalde zones het splitsen van grote alleenstaande woningen toe te laten en om te vormen naar 2 gezinswoningen. De locaties waar dit kan zullen beperkt zijn om het karakter van bepaalde woonwijken niet te beïnvloeden. Dit alles zal zorgvuldig bekeken worden om alle voor- en nadelen in kaart te brengen. We kijken met een ruime blik naar alle soorten woonvormen.
​
Ook alleenstaanden kunnen baat hebben bij deze woonvormen.
​
Bovendien willen wij ook meer inzetten op het actief betrekken van de inwoners bij het ontwikkelen van het woonbeleid en dit om ervoor te zorgen dat het beleid/de woningen meer aansluit bij de werkelijke behoeften van de gemeenschap. Ook dient er speciale aandacht te worden gegeven aan de huisvestingsbehoeften voor kwetsbare groepen zoals jonge starters, alleenstaanden, ouderen en andersvaliden. Met de vergrijzing voor de deur is dit een belangrijk aspect om te bekijken.
​
Wij horen de vraag van de jeugdraad en bereiden de werking van de jeugddienst uit en voorzien een extra dienstverlening voor de jongvolwassenen die afstuderen en hun eerste stappen zetten in het zelfstandige leven. In deze dienstverlening denken wij aan de onderstaande zaken maar we willen horen van de jongeren welke behoeften er nog zijn. Wij noemen het dus niet "wooncoördinator" daar deze dienstvelening ook aandere zaken omvat. Laten we de dienstverlening voorlopig "The next step" noemen.
​
Diensten:
-Wegwijs in de woningmarkt
-Huren en kopen, hoe werkt dat? Verzekeringen?
-Ik studeer af en wat moet ik in orde brengen (aansluiten bij een ziekenfonds ...)
-De belastingsbrief, hoe doe ik dat?
- ...
​
We helpen de jongvolwassenen dus op weg
Verkeersveiligheid en mobiliteit
Verkeersveiligheid
​
Spooroverwegen in Tielen: We gaan ervan uit dat Infrabel/NMBS moderne technologie gaat inzetten om de overwegen beter te beveiligen zodat een sluiting niet meer aan de orde is.
​
Waar mogelijk gaan we voor gescheiden fietspaden in plaats van gemengd verkeer.
(bv. Walravens Tielen-Lille)
De fietspaden op de gewestwegen vragen ook aandacht. We nemen hierbij contact op met AWV ( Agentschap Wegen en Verkeer ) en blijven onze belangen verdedigen. (bv. wegdek en fietspad tussen Lichtaart en Herentals).
Uiteraard onderhouden we onze gemeentelijke fietspaden.
​
We zorgen voor goede verlichting op de drukste fietspaden en wegen waar er onvoldoende verlichting is.
We bestuderen en testen een systeem met waarschuwingslichten en/of ledverlichting ten behoeve van dode hoek ongeval preventie als er fietsers in de buurt zijn.
​
We houden voetpaden hindernissenvrij en vermijden stoepranden zodat andersvaliden en senioren zich makkelijker kunnen verplaatsen. We brengen deze problemen in kaart in de kernen en doen de nodige aanpassingen.
​
We pleiten voor een heel duidelijke aanduiding van de zones 30. In de schoolomgeving bekijken we tijdelijke veligheidsmaatregelen rond de school zoals dat in Kasterlee georganiseerd is (afsluiting weg) tijdens de drukke momenten.
Waar mogelijk (gemeentelijke wegen) realiseren we veiligere oversteekplaatsen met ledverlichtingsstroken op de rijbaan.
​
We gaan voor extra zebrapaden op drukke punten, op de gewestwegen gaan we hierover in overleg met de wegbeheerder. Deze zebrapaden maken we conform de aanbevelingen VIAS (breed genoeg met eventueel een verkeerseiland in het midden).
In Kasterlee maken we zebrapaden op de Geelsebaan en de Turnhoutsebaan op het deel van de gemeentelijke weg op de markt. Op deze wegen passeert dagelijks het gevaarlijk transport en landbouwverkeer en opteren we voor duidelijkheid.
Op de verbinding Lichtaart-Retie kunnen we dit niet zelf omdat dit een gewestweg is. We zullen zeker de vraag richten aan AWV.
​
We ijveren voor efficiënter openbaar vervoer (bv. extra aansluitingen) bij De Lijn. We willen een goede verbinding tussen de 3 deelgemeenten.
We versterken de werking van de Minder Mobielen Centrale en rollen de fietsenstallingen verder uit.
Mobiliteit
Op gemeentelijk vlak komen er vaak klachten van bewoners over het drukke of snelle verkeer in hun straat. Regelmatig worden er proefopstellingen gezet door de gemeente met als doel de impact te bekijken.
Momenteel wordt er dan een bevraging gedaan bij de inwoners van die straat. Uiteraard willen we niet de problemen van de ene naar de andere straat verplaatsen. Wij zullen dus zorgen dat de ambtenaren de bevraging van de resultaten ook minstens organiseren bij de aanpalende straten. Verkeer kan niet op straatniveau alleen bekeken worden.
Mobiliteit reikt uiteraard veel verder dan onze eigen gemeente. Samenwerken op bovenlokaal niveau is nodig om het steeds drukkere verkeer in goede banen te leiden.
​
Veiligheid
Een veilige gemeente is een plek waar inwoners en vakantiegangers zich beschermd en gerust voelen.
​
In vergelijking met andere gemeenten is Kasterlee nog een relatief veilige en rustige gemeente. Actief2460 wil een alert beleid waar er krachtdadig wordt opgetreden als er zich problemen voordoen.
We bekijken met de politiezone of onze wijkagenten zichtbaarder kunnen ingezet worden met meer contact met de buurten.
​
Veiligheid is ook de verantwoordelijkheid van iedereen. Sociale controle werkt ook heel preventief. We ondersteunen buurtinitiatieven waar er waarschuwingssystemen met apps worden gebruikt om elkaar te waarschuwen bij verdachte bewegingen en bij inbraak.
​
Bij terugkerende overlast gaan we voor het gebruik van camera's.
Om het veiligheidsgevoel te verhogen pleiten we ook voor meer verlichting op donkere ontmoetingsplaatsen (vb. Rielenkapel).
We onderhouden alle openbare ruimtes en speeltuinen zodat het ook daar netjes en veilig blijft.
​
We zetten extra in op drugsoverlast en zullen preventief werken naar jongeren toe via de scholen.
In samenwerking met onze politiezone blijven we op de hoogte van malafide ondernemers die een onderneming starten met als bedoeling geld wit te wassen. Er is al een goede samenwerking en daar zetten wij zeker verder op in.
​
Als gemeente willen we voorbereid zijn op noodsituaties. Naast het bovengemeentelijk rampenplan willen we ook bekijken wat we nog bijkomend kunnen voorzien in onze gemeente. Dit kan gaan van het snel informeren van onze inwoners, het voorzien in eigen behoeften (eten, drinken, energie, huisvesting...) gedurende langere perioden, het opzetten van lokale hulp met inwoners. ​
​
Dierenwelzijn
​
Het welzijn van dieren kent verschillende aspecten. De definitie van dierenwelzijn werd in 1965 samengevat onder 5 vrijheden:
​
-
Vrij van dorst en honger.
-
Vrij van thermaal en fysiek ongemak.
-
Vrij van pijn, verwondingen en ziekte.
-
Vrij van angst en chronische stress.
-
Vrij om normaal en soorteigen gedrag te vertonen.
​
Dieren hebben net zoals mensen recht op een waardig bestaan.
​
We nemen dierenwelzijn op als een beleidsbevoegdheid en zetten in op preventie, informatie en strikte opvolging binnen de wettelijke bevoegdheden van de gemeente.
We werken samen met andere instanties om snel en doeltreffend te kunnen optreden bij meldingen.
​
Milieu en natuur
We houden onze gemeente net en proper
​
Huisvuil en recyclagepark prijzen houden we lager of gelijk met de buurgemeenten.
We houden wel een oogje in het zeil om afvaltoerisme te vermijden.
​
We werken een uitgebreider en efficiënt vuilbakken beleid uit. Het gebruik wordt in kaart gebracht en de locaties bijgestuurd indien nodig.
We bekijken het gebruik van intelligente vuilbakken, die een melding geven als ze vol zijn. Zo vermijden we onnodige ritjes door onze technische dienst.
​
Zwerfvuil
​
De gemeente zorgt dat het snel wordt opgeruimd en dat de melders een seintje krijgen dat het opgelost is.
We blijven het vrijwilligersprogramma om zwerfvuil op te ruimen ondersteunen.
​
Sluikstorten
​
We gaan voor hogere boetes voor sluikstorten.
Bij herhaling zetten we camera's in. We rekenen ook op sociale controle en maken het rapporteren van inbreuken makkelijk.
​
Milieu en bossen
We volgen de correcte uitvoering van kapvergunningen op. We maken jonge ondernemers wegwijs in milieuvergunningen en volgen de uitvoering en of vernieuwingen op. We nemen actie bij vaststellingen van milieuverontreiniging om de nodige saneringen te doen.
​